GöteborgsPosten igår

Artikel om tjejfotboll......( känner igen detta..skador hela tiden. Men haft tur med mina knän än så länge. )
 

Tjejer offer för fotbollen

Tusen invalidiserade tonårstjejer. Enbart på grund av knäskador. Så lyder svensk damfotbolls dystra 10-årsfacit.

Avslitna främre korsband i knäet är en fotbollsspelares mardröm. Skadan är akut smärtsam, den kräver upp till ett års rehabilitering och leder längre fram i livet nästan ofelbart till artros (reumatism) i det skadade knäet.
Vilka är det då som köar hos ortopederna för att få sina knän reparerade? Jo, tonåriga fotbollstjejer. De löper tre till sex gånger högre risk än jämnåriga killar.
- Man ska absolut se till att ens ungdomar har en bra invaliditetsförsäkring, säger sjukgymnasten Annica Näsmark, som på uppdrag av Folksam och Svenska fotbollförbundet leder ett projekt för att försöka rädda tjejernas knän.
17-åriga Nathalie Linhem och hennes vänsterknä är ett av många offer för ledares okunskap och lagens poängjakt.
Runt om i Sverige finns hundratals Nathalie Linhem. Talangfulla tjejer som raskt marscherat från flicklaget in i A-laget, som matchas hårt och så PANG! ett trasigt knä.
- Jag kan inte beskriva hur ont det gjorde, säger Nathalie, om den där söndagen i mars förra året då knäet vek sig.
På skalan ett till tio?
- Tio!
All statistik visar att i sporter med mycket hopp och vridningar, som fotboll, handboll och basket, löper tonårstjejer mycket större risk att skada sig än jämnåriga killar. Ingen vet säkert varför just tjejernas korsband råkar så illa ut.
Eller om skadorna kan minskas genom förebyggande träning.
Socialstyrelsen har beräknat att enbart under 2007 sökte 900 tjejer mellan 10 och 20 år sjukhusvård efter knäskador i samband med fotboll. Huvuddelen gällde just korsbanden.
För en mindre grupp är det slutsparkat direkt. Där handlar det om att få knäet hoplappat så gott det går och sedan kontakta försäkringsbolagen för att få ut invaliditetsersättning.
Lång rehabilitering
För alla drabbade innebär ett avslitet korsband lång rehabilitering. Och den som vill fortsätta idrotta måste som regel opereras.
Nathalie hade just fyllt sexton och var en av stjärnorna i Vallens IF:s damlag när hennes knä gav upp. Till synes utan förklaring.
- Jag fick en lätt knuff i ryggen, men det var inte den. Jag vet faktiskt inte varför jag gick sönder, säger hon.
Nathalie är tuff, hård i kroppen. Så efter en veckas vila började hon träna igen. På andra träningen vek sig knäet igen.
Lika ont?
- Lika ont.
Varken klubbens skadebehandlare eller läkaren på vårdcentralen såg vad som var fel. Röntgen på Kungälvs sjukhus visade inget.
Hos en privat ortoped i Göteborg fick hon domen, korsbanden är av, helt eller delvis. Med påbud om styrketräning och sex veckors fotbollsförbud återvände hon till Stenungsund.
När veckorna gått tejpade hon knäet och började spela. Knäet höll inte.
Lika ont?
- Lika ont.
Operation, löd beskedet nu.
- Jag började storböla. Visste att jag hade ett helt år framför mig innan jag kunde spela igen.
Och så berättar Nathalie att förra våren, när hon själv skadades, hade fyra eller fem andra tjejer i A-lagstruppen korsbandsskador. Nu är de tre, kanske fyra, med samma skada.
Återställda först efter ett år
Elitidrottare brukar försöka komma tillbaka ett halvår efter operationen, men enligt aktuell forskning dröjer det upp till ett år innan de flesta är någorlunda återställda.
Karin Schröder på IFK-kliniken Rehab i Göteborg är ordförande i Fotbollssjukgymnastföreningen:
- Vi släpper dem aldrig före sex månader, ofta först efter nio och ibland tolv, säger hon. Och om korsbandet gått innan flickorna fyllt sexton tycker jag inte de ska gå tillbaka till fotbollen. I synnerhet inte om de samtidigt fått någon menisk- eller annan broskskada i knäet.
Enligt norska Senter for idrettsskadeforskning får hälften av tjejerna som sliter av korsbandet också skador på någon menisk i knäet. Var fjärde får skador på annat brosk i knäleden.
Men även om det första året med ett skadat korsband är eländigt så är det bara början. Många tjejer som i dag har roligt på fotbollsplanen riskerar att redan i 30- eller 40-årsåldern hasa runt med en 70-årings utslitna knän.
Ett skadat korsband leder som regel till artros, att brosket i knäet slits ned och i värsta fall försvinner. Benen i knäet börjar skava mot varandra, vilket medför en smärtsam inflammation och svullnad. Reumatism, med annat ord.
Efter tio år kan man se artros i knäna hos närmare hälften av alla som fått en korsbandsskada. Med åren ökar andelen snabbt.
Så ska unga tjejer verkligen hålla på med idrotter med mycket hopp och knävridningar?
- Visst har jag tänkt den tanken, säger sjukgymnasten Annica Näsmark, som i många år rest med damlandslaget.
- Men fotbollen är så viktig för tjejerna och det finns mycket som kan förbättras i träningen för att minska skadorna.
När vi träffar Nathalie på Stekenvallen i Spekeröd en solig måndagskväll har ett år passerat sedan operationen, långa månader fyllda av trist egen träning för att få upp benstyrkan igen.
Så, hur känns det i knäet nu?
- Jättebra! ... fast det gör lite ont ibland.
Har du tänkt tanken "nu lägger jag av"?
- Aldrig, jag skulle tillbaka!
Experterna säger att den som skadat korsbanden borde lägga av, eller åtminstone byta idrott. Nathalie fnyser:
- Det finns inte på tapeten!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0